A következő leírásban néhány konkrét példán keresztül mutatjuk be a digitális könyvtár működését.

Minden felsorolt példában először a következő lépéseket kell megtenni:

Lépjen be honlapunkra.
Válassza ki a Virtuális könyvtárak menüt.
Nyissa le a könyvtárcsoport kiválasztása fület
Válassza ki a Digitális könyvtár DEMO csoportot
 

A példákban csak az ez után következő lépéseket írjuk le.

Első példa:
Ebben a példában egy ISBN-el rendelkező dokumentumhoz kapcsoltunk digitális tartalmat. Az eredeti leírásban semmit nem kellett változtatni.

Az ISBN-hez írja be: 9638623055

A találatnál az ISBN fölött megjelenik a Digitális tartom gomb. A címlap és a hátsó borító képét nagyítani, nyomtatni stb. lehet.

Ha ugyanezt a keresést az összes könyvtárra elvégzik, minden lelőhely minden találata fölött megtalálják a Digitális tartalom gombot, pedig azokban a könyvtárakban évek óta nem módosítottak a leírásokon.

A példa megtekintése után kattintson a lap alján az Új keresés gombra.

Második példa:
Ebben a példában azt látják, hogy egy dokumentumhoz az Interneten már megtalálható digitális tartalmat kapcsoljuk. A példa jól mutatja, hogy sok szerverből álló hálózat jön létre, a digitális tartalmak a világ sok szerverén találhatók és együtt egy osztott virtuális digitális könyvtárat alkotnak. Megjegyezzük, hogy ezzel a módszerrel a könyvtár olyan, nála nem is létező dokumentumokat dolgozhat föl és tehet kereshetővé, amik csak digitális formában az Interneten találhatóak meg (pl. elektronikus folyóiratok stb.). A könyvtár állománya tehát ilyen virtuális dokumentumokkal is bővülhet.

A főcímhez írja be: Aranykoporsó

Az ISBN fölött megjelenő Digitális tartalom gombbal áttérhet a Magyar Elektronikus Könyvtárra.
Itt Az MP3-ra kattintva feljön a tartalomjegyzék, ennek bármelyik sorára kattintva az alapértelmezett lejátszó elkezdi felolvasni a dokumentumot.
 

A példa megtekintése után kattintson a lap alján az Új keresés gombra.

 

Harmadik példa:
Ebben a példában azt mutatjuk meg, hogyan lehet tárgyakat, pl. múzeumi tárgyakat leírni és bemutatni akár képen, akár filmen. Ezzel egy virtuális múzeumot is fel lehet építeni.
A találatnál a Digitális tartalmak megjelenítése gombra kattintva egy directory listát kapnak, amely három képet tartalmaz.
 

A főcímhez írja be: Japán teáskanna

A példa megtekintése után kattintson a lap alján az Új keresés gombra.

 

Negyedik példa:
Ebben a példában a folyóiratok digitalizálására látnak példát. A folyóirat oldalait mi digitalizáltuk. Ez fontos a régi folyóiratoknál, ahol a digitalizálás a könyvtárban történik. A későbbiekben a MEK-hez hasonlóan a már kész, és Interneten elektronikus formában megtalálható folyóiratokkal automatikus kapcsolatot építünk fel. Ez olyan nagy és jelentős feladat, hogy erre megfelelő anyagi forrással külön munkacsoportot lenne érdemes létrehozni.

A folyóirat címhez írja be: História

Itt több digitális tartalmak megjelenítése gomb látható. Az első gomb tartalma egy központilag digitalizált tartalom, amit minden könyvtár lát. A második-harmadik gomb tartalmát a könyvtárban digitalizálták.

 

Ötödik példa:
Ebben a példában a cikk digitalizálására látnak példát. Az előzőhöz hasonlóan a folyóirat adott cikke érhető el.

Minden cím: (cikk és analitika is): Magyar kisebbségek   (a többi kereső mező legyen üres!)

 

Hatodik példa:
A főcímhez írja be: Mintalapok
 

Ha ugyanezt a keresést az összes könyvtárra elvégzik, találatot kapnak az Iparművészeti Múzeumban is. A találatok között csak a 40033-as leltári számú dokumentumnál jelenik meg a Digitális tartalmak megjelenítése gomb. Ez ui. a szövő- és nőipar dokumentumának anyaga, aminek teljes tartalmát 331 képpel a múzeum digitalizálta és feltette szerverére.

 

Hetedik példa:
Jelölje ki a keresés előtt, hogy analitikákban is keres!

A főcímhez írja be: Mintalapok
 

A találatoknál megjelennek az analitikák.
A Csipkemunkák fölött ott a digitális tartalom gomb. Lehetőség nyílik tehát egyes digitális tartalmak analitikus leírása, és ahhoz a 331 kép közül egy konkrét hozzárendelése! Ezzel a dokumentum digitális tartalmait akár egyenként, részletezve le lehet írni.

Nyolcadik példa:
Jelölje ki a keresés előtt, hogy analitikákban is keres!

Minden cím: (cikk és analitika is): Beautiful Day

Ha van hanglejátszó eszköze, akkor egy kis zenét lehet hallgatni.